Ноотропите са натурални добавки или лекарства, които имат благоприятен ефект върху мозъчната функция при здрави хора.

Много от тях могат да повишат паметта, мотивацията, креативността, бдителността и общата когнитивна функция. Ноотропите могат също така да намалят свързаното с възрастта намаляване на мозъчната функция.

Ето 10-те най-добри ноотропни добавки за подобряване на мозъчната ви функция.

1. Рибни масла

Добавките с рибено масло са богат източник на докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) – два вида омега-3 мастни киселини.

Тези мастни киселини се свързват с много ползи за здравето, включително подобряване на мозъчното здраве .

DHA играе жизненоважна роля в поддържането на структурата и функциите на мозъка. Всъщност тя съставлява около 25 % от общото количество мазнини и 90 % от омега-3 мазнините, които се намират в мозъчните ви клетки.

Другата омега-3 мастна киселина в рибеното масло, EPA, има противовъзпалително действие, което може да предпази мозъка от увреждане и стареене .

Приемът на добавки с DHA е свързан с подобряване на мисловните умения, паметта и времето за реакция при здрави хора, които имат нисък прием на DHA. То е от полза и за хора, които изпитват лек спад в мозъчните функции .

За разлика от DHA, EPA невинаги се свързва с подобряване на мозъчната функция. При хора с депресия обаче тя се свързва с ползи като подобряване на настроението .

Доказано е, че приемът на рибено масло, което съдържа и двете мазнини, спомага за намаляване на спада в мозъчната функция, свързан със стареенето .

Доказателствата за консервиращия ефект на рибеното масло върху здравето на мозъка обаче са разнопосочни .

Като цяло най-добрият начин да си набавите препоръчителното количество омега-3 мастни киселини е като консумирате две порции мазна риба седмично.

chaga fungus

Ако не можете да се справите с това, тогава приемът на добавка може да бъде от полза. Можете да намерите много добавки онлайн.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи колко и какви съотношения на EPA и DHA са полезни. Но приемането на 1 грам дневно комбинирани DHA и EPA обикновено се препоръчва за поддържане на здравето на мозъка .

2. Resveratrol

Ресвератролът е антиоксидант, който се среща естествено в кожата на лилави и червени плодове като грозде, малини и боровинки. Намира се също така в червеното вино, шоколада и фъстъците.

Предполага се, че приемът на добавки с ресвератрол може да предотврати влошаването на хипокампуса – важна част от мозъка, свързана с паметта .

Ако това е вярно, лечението би могло да забави намаляването на мозъчните функции с напредването на възрастта.

Проучванията върху животни също показват, че ресвератролът може да подобри паметта и мозъчната функция .

Освен това едно проучване върху малка група здрави възрастни хора установи, че приемът на 200 mg ресвератрол на ден в продължение на 26 седмици подобрява паметта.

Понастоящем обаче няма достатъчно изследвания върху хора, за да сме сигурни в действието на ресвератрола .

3. Креатин

Креатинът е естествено вещество, което играе важна роля в енергийния метаболизъм. Намира се естествено в тялото, най-вече в мускулите и в по-малки количества в мозъка.

lion’s mane mushroom tablets

Въпреки че е популярна хранителна добавка, можете да го откриете в някои храни, а именно в животински продукти като месо, риба и яйца.

Интересно е, че креатиновите добавки могат да подобрят паметта и мисловните умения при хора, които не ядат месо .

4. Кофеин

Кофеинът е естествен стимулант, който най-често се съдържа в чая, кафето и черния шоколад.

turkey tail fungi

Въпреки че е възможно да го приемате като добавка, всъщност няма нужда, когато можете да си го набавите от тези източници.

Той действа, като стимулира мозъка и централната нервна система, карайки ви да се чувствате по-малко уморени и по-бодри .

Всъщност проучванията показват, че кофеинът може да ви накара да се чувствате по-енергични и да подобри паметта ви, времето за реакция и общата мозъчна функция.

5. Фосфатидилсерин

Фосфатидилсеринът е вид мастно съединение, наречено фосфолипид, което може да се открие в мозъка ви.

maitake

Предполага се, че приемът на добавки с фосфатидилсерин може да бъде полезен за запазване на здравето на мозъка.

6. Ацетил-L-карнитин

Ацетил-L-карнитинът е аминокиселина, която се произвежда естествено в тялото ви. Тя играе важна роля в обмяната на веществата, особено в производството на енергия.

cordyceps capsules

Твърди се, че приемът на добавки с ацетил-L-карнитин ви кара да се чувствате по-бодри, подобрява паметта и забавя свързаната с възрастта загуба на памет.

7. Гинко Билоба

Гинко билоба е билкова добавка, получена от дървото Гинко билоба. Това е изключително популярна добавка, която много хора приемат, за да повишат мозъчната си сила, и която се предлага в магазините и онлайн.

Смята се, че тя действа чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка и се твърди, че подобрява мозъчните функции като фокус и памет .

Въпреки широката употреба на гинко билоба, резултатите от проучванията, изследващи ефекта ѝ, са противоречиви.

Някои проучвания са установили, че приемът на добавки с гинко билоба може да помогне за намаляване на свързаното с възрастта намаляване на мозъчните функции.

chaga supplement

Едно проучване при здрави хора на средна възраст установява, че приемът на добавки с гинко билоба помага за подобряване на паметта и мисловните умения .

Не всички проучвания обаче са установили тези ползи .